Zoals jij bent is alles wat je nodig hebt, leefstijl inspiratie, Wenske Pasman, leefstijl coach

Zoals jij bent is alles wat je nodig hebt

In een werkgebied waar goeroes, deskundigen, critici en mensen met een mening over elkaar buitelen in het verkondigen of het bestrijden van de ultieme waarheid over jouw gezondheid, is het wachten op de eerste de beste die mijn visie hierop zou beoordelen.

En daar was ze dan. Mijn eerste critici.

Ze reageerde met een kritische vraag op mijn bijdrage aan een online challenge over het vinden en behouden van je energie.  Ze vroeg wat ik mensen adviseerde met gecompliceerde klachten en besloot met “als t lichaam niet naar behoren werkt kom je ondanks bovenstaande tips niet veel verder”.

Ik beantwoorde haar vraag zo zorgvuldig mogelijk en legde uit dat ik in mijn werk altijd uitga van de behoeften en mogelijkheden van jouw lijf én de realiteit van je dagelijkse leven. Er is namelijk altijd een deel van het lichaam dat wél werkt, hoe moeilijk dat soms te her- en erkennen is in de emotie van wat er niet (meer) is. Het is zonde van je inspanningen en energie om te trekken aan iets wat niet wil of simpelweg niet kan. Door welke oorzaak dan ook. De drijvende kracht voor jouw energie, plezier en gezondheid vinden we door te werken met alle positieve eigenschappen en vaardigheden waarover je juist wél kunt beschikken.

Ze beëindigde onze uitwisseling met de opmerking dat ze het beroepsmatig niet met mij eens was. Ik ben nog steeds benieuwd naar hoe haar beroepsmatige visie er dan wel uitziet.

Ik vind het hartstikke leerzaam om vanuit interesse een kritisch gesprek te voeren over mijn werk. We hoeven het daarin ook niet met elkaar eens te zijn of te worden. Maar er waren twee punten in dit contact die me raakte en die er voor zorgden dat ik er nu over schrijf.

Jij bent niet beperkt. Nooit niet en onder geen enkele omstandigheid.

Het doet me oprecht verdriet als ik bedenk dat er vrouwen zijn die leven vanuit de gedachte dat ze op een of andere manier beperkt, niet volledig of goed genoeg zijn. En ik realiseer me heel goed dat er veel mensen zijn die leven met een lichamelijke beperking. Ja, er zijn misschien delen van jou die je graag anders zou willen zien of die medische gezien niet goed functioneren. Maar jij bent zoveel meer dan alleen dat deel wat niet naar “behoren” functioneert.

Ook al zijn we uiterlijk in grote lijnen hetzelfde, elke lichaam heeft zo zijn of haar eigen “gebruiksaanwijzing'”. Voor sommige is die gecompliceerder dan (ogenschijnlijk!) voor een andere en de uitdaging ligt dan ook in het ontdekken van, jawel, jouw eigen formule. Denk aan vrouwen als Annemarie Postma of de speelsters op de Paralympische Spelen. Maar ook iemand als Nick Vujicic laat zien dat, naast alle onmogelijkheden, er ook altijd mogelijkheden zijn. Net als de vader en zijn gehandicapte zoon in dit tranen trekkende filmpje laten zien.

Het gaat allemaal om jou.

Met al jouw mogelijkheden, kwaliteiten, behoeften en voorkeuren, samen met de praktische gegevens van jouw dagelijkse, sociale leven.

Wanneer je uitgaat van de gedachte dat je “beperkt” of niet “goed genoeg” bent om meer energie, plezier of tijd voor jezelf te ervaren, impliceer je indirect dat voor wie dat wel heeft, het allemaal zomaar komt aanwaaien. Ik schrijf hier uitgebreid over in mijn boek Jouw Leefstijl Formule.

Geluk en gezondheid zijn niet alleen toebehoren aan de gelukzalige die geboren zijn met de idealen eigenschappen of de “volmaakte”onder ons die het allemaal “goed” doen en “perfect” voor elkaar hebben. De energie komt bij mij ook niet vanzelf door het openstaande raam naar binnen dwarrelen terwijl ik soepeltjes een boek schrijf en onze zoon liefelijk met verantwoord speelgoed speelt. Nope, zo idyllisch werkt het niet in het echte leven. Pas wanneer je begrijp hoe jouw energie werkt kun je wel dat spreekwoordelijke raam zo openzetten dat die energie voor jouw blijft stromen.

We stappen te snel in de valkuil waarin we onszelf vergelijken met een ander en waarbij je -in jouw ogen- al gauw maar schamel afsteekt.

Het gras bij de buurman -of buurvrouw in dit geval- lijkt altijd moeiteloos groener te zijn. Je kunt door je openstaande raam met afgunst naar het gras van je buurvrouw kijken, zoekende naar aanwijzingen waarin ze het toch niet zo perfect voor elkaar heeft. Je kunt ook naar haar toegaan en vragen om haar gouden werkwijze voor dat prachtige gras.

Die laatste optie is zeker al een stuk positiever en het feit dat je zo daadkrachtig werkt aan het verbeteren van jouw gazon geeft een aangenaam gevoel en een impuls aan je zelfvertrouwen. Maar ook met haar gouden gras aanpak zal jouw veld niet spontaan fris groen kleuren en blijvend optimaal gaan groeien.

Mijn man is Grasmeester van beroep dus ik kan dit dilemma eindeloos met je uitdiepen. Maar de clou zit hem in de omstandigheden. De omstandigheden van het zonrijke, strakke gazon bij je buurvrouw zijn waarschijnlijk totaal anders dan het veelgebruikte, hobbelige speelveldje bij jou. Dat die gouden werkwijze werkt voor haar, wil dus niet automatisch zeggen dat die ook moeiteloos werkt voor jouw.

Zo is het ook voor het realiseren van meer energie, een betere gezondheid of het creëren van meer rust en vrije tijd in jouw leven. Wat voor de een werk, werkt niet klakkeloos voor een ander. Dat is helemaal niet erg en biedt juist unieke mogelijkheden.

Zoals jij bent, met het volledige fysieke én geestelijke palet van persoonlijke kwaliteiten, ervaringen en unieke eigenschappen, daar ligt jouw kracht. De drijvende kracht voor jouw energie, rust, gezondheid en geluksgevoel en alles wat jij wilt doen in jouw leven.

 


Word MailVrienden,

voor real life verhalen, filosofisch mijmeringen en oprechte woorden om vorm te geven aan een leven waar jij blij van wordt!

 

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

2 Comments

  1. Elena

    Wow, heel inspirerend! Dankjewel!

Leave a Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.