vertrouwen, verandering, Wenske Pasman, supervrouwencoach

Vertrouwen vinden in verandering

Ik sta bij de douane op Schiphol. Mijn hart vol verwachting en in mijn buik de kriebels van opwinding. Naast me staat mijn grootste liefde en partner in crime Manlief. Ergens in onze beschermende nabijheid rolt onze zoon met benen die inmiddels te lang zijn op zijn Trunki koffer richting de streng uitziende beambte. En daarachter aanschouwt mijn moeder, oplettend analyserend dit tafereel. Het is twintig jaar geleden dat ik met haar op vakantie ging en dit keer is het zoveel meer dan dat.

 We gaan op bezoek bij ons nieuwe thuis.

Nog voor de laatste vakantie met mijn moeder, ontmoette ik de man die nu naast me staat. Hij stelde zich voor en vertelde bijna in eenzelfde ademteug over het land van zijn hart. Een paar jaar later drukte een amicale douanier twee stempels in mijn maagdelijke paspoort “Welcome to Canada miss!”

 

Mensen vinden het moeilijk om te veranderen

Denk maar aan alle goede voornemens en daadkrachtig uitgesproken wensen. Vaak belanden ze tussen morgen en ooit eens in de waan van alle dag. Vanuit wetenschap zijn er twee motieven die ons tot verandering beweging; de directe bedreiging van je leven of een significante verbetering van je huidige situatie. Let wel; dit geldt alleen voor bedreigingen of verbeteringen op de korte termijn. Alles in de toekomst is vaag en ongrijpbaar en verliest de prikkel om daar nu wat voor te doen.

Maar ik denk dat er nog een andere motivator is. Eén die zo oud is als het bestaan van de mens en bepalend is geweest voor onze ontwikkeling. En dat is ontdekkingszin; de zin om te willen ontdekken wat er voorbij de horizon is.

Elk kind heeft in meer of mindere mate deze avontuurlijke nieuwsgierigheid

Het is de conformering, het aanpassen, willen gehoorzame en de normen die ons uit eindelijk beperken en zelfs beangstigen om te ontdekken wat er buiten de gangbare paden te be-leven is. Soms voel je duidelijk hoe de stroom van je leven wil veranderen en je energie en focus zich verlegt. De vraag is klamp je je vast aan het bekende of durf je nieuwsgierig te zijn naar de verandering die komt?

 

Hoe vind je vertrouwen in verandering?

Onze visa procedure loopt nog, niets is zeker en toch komt morgen ons huis te koop en bereiden wij ons voor op een definitief vertrek eind zomer. Het is spannend, onoverzienbaar en volledig vanzelfsprekend tegelijk.

De jagers uit oude tijden verlieten de veiligheid van het kamp opzoek naar onbetreden weides. Ontdekkingsreizigers verlieten huis en haard nieuwsgierig naar het ongekende. Ze volgende de sterren, luisterde naar de wind en vertrouwde vooral ten volste op zichzelf dat ze, wat er ook verscholen lag in het onbekende, de juiste keuzes konden maken om goed voor zichzelf en hun families te zorgen.

Vertrouwen vind je in jezelf. Door te weten wie je bent, wat je nodig hebt en waar je grenzen liggen. De wereld is aan een voortdurende verandering onderhevig. Maar jij bent jij en dat is jouw grootste kracht.

Ik heb mezelf, de wind, de sterren én de verbindingskracht van internet! Dat ik naar een ander werelddeel verhuis, doet niets af aan het werk wat ik met je wil delen.

Wees niet bang voor het onbekende van een verandering. Het is nooit grootser dan dat jij aan wijsheid, kracht en mogelijkheden bezit om het mee aan te gaan.

 


Word MailVrienden met mij!

Ik mail je met real life verhalen, filosofische mijmeringen en oprechte woorden om meer energie, plezier en rust te krijgen in jouw leven.

 

 

Leave a Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.