aandacht, multitasken, Wenske Pasman, coach

Twee vliegen in één klap! De waarheid achter het multitask sprookje

Multitasken. Het klinkt als de oplossing voor alles wat je gedaan wilt hebben in een dag

Eten koken en een vriendin bellen. Lunchen en de mail beantwoorden. Hond uitlaten en instagram bijwerken.
Je verdeelt je aandacht over twee onderwerpen op je to-do-lijstje en slaat zo twee vliegen in één klap. Zie jou eens efficiënt zijn! Wanneer je een beetje slim en handig bent, word je vast net zo’n held als Het Dappere Snijdertje uit het sprookje van de gebroeders Grimm. Je weet wel, over dat mannetje van de zeven vliegen in één klap. Of waren het reuzen?

In de dagelijkse praktijk ligt de waarheid net even anders

Ik geloof best dat je bergen kunt verzetten en de reuzen op je pad kunt verslaan. Ik geloof – en leef – ook in de volledigheid van en/en. Je hoeft geen dingen uit te sluiten ten gunste van iets anders. Alleen maak je het jezelf een stuk moeilijker om dingen tegelijk te willen doen.

Bij die twee vliegen- of de zeven uit het sprookje- werkt het omdat ze samen zitten. Je richt je aandacht op één punt en is er maar één handeling nodig om ze te slaan. Terwijl bij al die andere handig gecombineerde taken je aandacht verdeeld is over twee punten of meer en er twee of meer handelingen nodig zijn om ze uit te voeren. Je voelt hem al, dat werkt helemaal niet zo lekker als dat het klinkt!

Want terwijl jij zorgt dat het eten niet aanbrand, luister je maar met een half oor naar het verhaal van je vriendin. En doordat de helft van je aandacht gericht is op de pannen, kun je met je andere helft niet meer bijdragen dan een ‘mjah’ en ‘oh, echt?’ aan het gesprek. Naast je aandacht, verdeel je op deze manier ook je energie over twee dingen. En dat ga je merken.

Het antwoord is Singletasken. Mét aandacht voor jezelf

Ja. Ik zie het ook allemaal. De was, de vaat en alle to-do’s buiten het zicht. Soms is het alsof ze fluisteren. Nee. Schreeuwen zelfs! Om opgeruimd te worden. Gedaan te zijn. Weggewerkt te worden.

Joh, schouders eronder! Even tandjes op elkaar. Zo gepiept toch? En klaar is kees. Fijn alles weer aan kant. Lekker.

Veel fijner is om al je to-do’s op een rijtje te zetten en los na elkaar op te volgen. Zodat jij je aandacht en energie gefocust houd. Dan heb je opeens de ruimte om te luisteren naar jezelf. Naar de behoeften van je lijf en op te merken wanneer de pap op is en het genoeg is geweest. Niet omdat al die werkjes zijn gedaan. Maar simpelweg omdat je lichaam behoefte heeft aan ontspanning en tijd om opnieuw op te laden.

Eerst rustig op de bank. Beetje Actief Nietsen. De boel laten zakken met een kopje thee. Vijf minuten. Misschien tien. Wellicht pas naar een nacht goed slapen. Je zult het wel zien. Maar naar de rust kun je zeker(-der) weer verder.

Deze betrokkenheid bij wat je doet krijg je dubbel en dwars terug. In positieve zin! Je ervaart meer rust. Je werk, vrienden en zelfs de hond krijgen de aandacht die ze verdienen. Het resultaat is volwaardig en compleet. Jij voelt je meer aanwezig en volledig. En aan het einde van je dag ben je misschien moe maar voel jij je wel voldaan en oprecht tevreden.

Leer relaxter leven met de Actief Nietsen masterclass

De Actief Nietsen masterclass is er speciaal voor jou. In vijf dagen, krijg je vijf lessen met mijn coaching, een printable schrift en videos + podcasts rechtstreeks in je mailbox.

Voor meer Rust, Ruimte en Tijd voor Jezelf in de drukte van je dagelijkse leven.

AANVRAGEN

Leave a Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.