Sorry, energie, inspiratie, Wenske Pasman, lifecoach

Twee manieren van sorry en wat ze doen met jouw energie

 

Het vraagt moed om sorry te zeggen.

Om je rug te rechten na een emotionele uitbarsting waarin je dingen zei die je wel meende maar die ook erg kwetsend waren voor de ander, en dan je excuus te maken.

Je had dat echt niet zo hoeven zeggen.

Dus als je gekalmeerd bent. Terug bij jezelf bent. Dan richt jij je tot de ander en zeg je sorry. Op een betekenisvolle, oprechte manier.

Sorry dat ik je in een ontlading van opgekropte energie kwetste of angstig maakt.
Sorry dat ik je meenam in de luidruchtige chaos van verwijten, onvermogen en verlangens.

Ik respecteer je, ik hou van je en geef om jou en wat je doet en zegt. Maar ik ben moe. Ik voel me gefrustreerd, verdrietig en boos omdat het niet gaat zoals ik graag wil. En soms wordt het me gewoon allemaal teveel.

Het is een duidelijke en mooie sorry.

Een sorry die je grenzen opnieuw stelt. Een verontschuldiging die hardheid verzacht. Een verschoning van vastgehouden emoties en belemmerende gewoontes waardoor ruimte ontstaat voor begrip, toenadering en hulp.

Allereerst door jezelf omdat het duidelijk is dat je teveel, te vaak en te lang van jezelf hebt gevraagd zonder te geven. En vervolgens van de ander zodat je het samen makkelijker en lichter kunt maken.

 

Maar er is ook een sorry met een heel andere lading. De gefluisterde ‘Pardon, zou u mij misschien kunnen..?’ ‘Sorry hoor, maar mag ik even …?’ en een verontschuldigende ‘Ooh ja, stom, ik doe het meteen, sorry hoor!’

Dit is de sorry dat ik besta sorry.

Of de vergeef me dat ik niet sneller, leuker, slimmer, handiger, grappiger, mooier, beter dan mezelf ben sorry.

Het is een ding wat veel vrouwen doen. Dat overmatig excuseren. Een onbewuste gewoonte die er langzaam insluipt. Ongemerkt plaats je steeds een verontschuldig aan het begin of einde van elke zin.

Ik doe het als ik moe ben en niet lekker in mijn vel zit. Maar mijn schouders gaan er alleen maar meer van hangen. Het ondermijnt je zelfvertrouwen en creëert een schuldgevoel. Want waarom zou jij je anders verontschuldigen? En heel subtiel neemt dit al je kracht weg. Je plezier, voldoening en tevredenheid.

Deze sorry heeft geen enkele functie. Niet voor een positieve verbinding met een ander en zeker ook niet voor jezelf.

Het kan een uitdaging zijn om ze uit je zinnen te laten. Of te vervangen door een vriendelijk hallo of graag gedaan. Maar het is het zo waard! Je zult het merken in de zekerheid waarmee je spreekt. Het plezier wat je krijgt uit een gelijkwaardig gesprek. En de voldoening die je ervaart aan het einde van je dag.

Geen excuses voor wie jij bent. Want juist zoals jij bent, is jouw grootste kracht die je kunt gebruiken voor alles wat je wilt doen.

 

Dankjewel voor het lezen van dit blog!

Ik hoop dat het je inspireert om met meer energie, plezier en ontspanning in het leven te staan. Ik ben benieuwd naar je reactie.  Herken je deze twee manieren van sorry in jouw leven? En wat is hun effect op je communicatie met anderen en de manier waarop jij je voelt?

Ga je gang en deel je ervaring in de reacties hieronder. Ik hoor graag van je en jouw verhaal kan net de inspiratie zijn die iemand anders goed kon gebruiken.

 

Met plezier & waardering,

Wenske

2 Comments

 1. Purple

  Een tijd geleden werd ik mij plotseling bewust van het effect van excuses aanbieden, sorry zeggen op energetisch niveau.

  Mijn moeder bied namelijk te pas en onpas haar excuses aan. Zelfs voor de kleinste dingen en zooo vaak. Wanneer ze sorry zegt voor begrip word ik moe omdat ze een stukje van mijn energie wegtrekt (uiteraard omdat ik daarvoor opensta). Soms zijn het geladen sorrys als protest, dan irriteert het mij omdat het voelt als dat ik mijn personal space kleiner moet maken voor haar. Al met haar was het erg vermoeiend. Bewustwording hierin heeft enorm geholpen.

  Leuk artikel!!

  • Wenske Pasman

   Hey Purple, fijn om te horen dat het artikel je aanspreekt.

   Het uitspreken van een klein woord als sorry, kan een enorm effect op je energie hebben. Helemaal als het door iemand gebeurt die sowieso al dicht bij je staat, zoals je moeder. Mooi dat je hierin meer bewustwording hebt gekregen en dat dat helpt. Dank voor het delen van je ervaring!

   Liefs Wenske

Leave a Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.