De essentie in plannen en goede voornemens

 

Van mezelf ben ik een behoorlijk georganiseerd persoon. Dingen hebben een vaste plek, ik kom zelden te laat en de biebboeken gaan meestal op tijd retour. Een zekere structuur en heldere afspraken zijn handig. Helemaal om grote complicaties in de organisatie van het gezin + werk + huishouden te voorkomen. Zoiets als een kind vergeten op te halen van school… Eén keer gebeurd en ik voel het nog steeds.

 

Rond de wisseling van een jaar praten we weer meer over de planning van onze plannen. Het begint met de organisatie van Kerstmis, de lijstjes met Oud & Nieuw en vervolgt zich met het noemen van goede voornemens die in het nieuwe jaar gerealiseerd moeten gaan worden. Hoe goed je het ook allemaal gepland hebt, het pakt altijd anders uit dan je bedacht had. Dit kan stressvol zijn, frustrerend misschien en vaak teleurstellend.

 

Het ding is, ik geloof niet in ‘planning’ net zo min als dat de geboorte van een kind zich laat plannen. Ja, er is een voornemen, een doel wat je graag wilt bereiken. Meer geduld met je kinderen, vaker afspreken met vrienden, beginnen met yoga in het nieuwe jaar. Maar zodra je dit wilt vastleggen in een planning, creëer je meteen een systeem wat je beperkt in het bereiken van je doel. Persoonlijk krijg ik het al Spaans benauwd bij de gedachte dat ik het komende jaar, elke dinsdagavond om 19:30 uur, met matje en passende outfit bij mijn yogaklasje zou moeten verschijnen!

 

Je hoeft het verloop van een heel jaar niet al in januari uitgedacht, gepland en georganiseerd te hebben om je voornemens realiteit te laten worden.

 

Wat wel werkt is om heel duidelijk voor ogen te hebben hoe jij je wilt voelen dit jaar. Vergeet hoe het moet of hoort te zijn en ga verder met het gevoel van hoe jij, hoe jullie samen willen dat het is.

Het gaat namelijk niet over of je in de middag thuis bent met je kinderen, hoeveel knutselwerkjes je met ze produceert of hoe lang je voorleest. Wat je wilt is de aandacht en het gevoel van samenzijn ervaren gedurende de momenten met je kinderen en elk ander die je lief is.

Het gaat er niet om of je nu moet beginnen met yoga of met hardlopen. Waar het om gaat is de rust, de kracht en ontspanning die je voor jezelf wilt ervaren. Als jij je meer ontspannen wilt voelen kan het maar zo zijn dat je de ene keer behoefte hebt aan yoga en een andere keer op tijd naar bed wilt gaan. Er leiden meer wegen naar Rome. En door in januari heel concreet één route vast te leggen ontneem je jezelf de mogelijkheid nieuwe wegen te ontdekken.

 

Waar het om gaat is het gevoel. En je gevoel laat zich niet plannen. Maar je kunt wel je gevoel als uitgangspunt nemen voor het realiseren van je voornemens.

 

Hoe wil jij je voelen? Nu, straks, morgen en alle andere dagen van het nieuwe jaar? Dat is jouw doel. En dan, wat heb je nodig om je zo te kunnen voelen? Wat ga je doen om je zo te kunnen voelen?

Vandaar werk je verder, maak je dagelijks jouw keuzes. Dat is hoe planning werkt voor mij. Een uitgangspunt met ruimte voor beweging en eigen initiatief. Passend bij dat moment en meest belangrijk, passend bij jou.

 

Ik ben benieuwd naar je reactie! Hoe wil jij je voelen in het nieuwe jaar? En, wat ga je doen om dat gevoel te krijgen?

Laat het weten! Deel je ervaring onder dit blog of op facebook. Je krijgt altijd antwoord van mij terug en jouw verhaal is waardevolle inspiratie voor anderen.

 

Met plezier & waardering,

Wenske Pasman, LeefstijlCoach, schrijver Jouw Leefstijl Formule

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Leave a Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.