Vertrouwen, Leefstijl inspiratie, Wenske Pasman

Opbouwen van vertrouwen

Misschien heb je het al gemerkt, meer energie en vaker tijd voor jezelf zijn geen vanzelfsprekendheid. De ontspanning komt niet opeens tussen de huishoudelijke klusjes, dat noodzakelijke telefoontje en de mail voor je werk binnen waaien. En je gezondheid verbeterd niet door er alleen maar over te lezen.

Moed en vertrouwen.

Het zijn dingen waar je iets voor moet doen. Of juist iets voor moet laten. Het vraagt om een actie, een handeling van jouw kant en dat kan behoorlijk spannend zijn.

Want het vraagt soms om je moed. Zodat je durft te bedanken voor iets waarvan je weet of voelt dat het jou geen goed doet.

En het vraagt soms om je vertrouwen. Om een persoonlijk tegenvoorstel te kunnen geven welke beter voor jou werkt. Of om iets totaal anders te doen dan wat gebruikelijk is of verwacht word door de mensen om je heen.

Maar denk nu niet dat je eerst op een assertiviteitstraining moet gaat om beter voor jezelf te kunnen zorgen. Dat is eenzelfde ontwijkende beweging als je uitvoerig verdiepen in trainingsschema’s voor de 5 km en professionele hardloop kleding kopen terwijl je alleen goede schoenen nodig hebt om je eerste blokje om te kunnen rennen. Als je überhaupt al die eerste meters in een keer rennend kunt afleggen.

Start bij het begin.

Het doen van de dingen waardoor je meer energie krijgt of waardoor jij je meer ontspannen en blij gaat voelen, hoeft helemaal niet groot en drastisch te zijn. Je hoeft echt niet uren zwetend in de sportschool door te brengen als jij dat vreselijk vindt. Ga ook niet meteen in gesprek met je baas over je hoeveelheid uren of werkbelasting als je bij het idee alleen al acute stress krijgt.

Begin gewoon klein. In de veilige setting van je eigen thuis.

Ervaar wanneer je behoeften hebt aan iets te eten of drinken en geef jezelf dat ook. Trek je niks aan van concepten als wanneer het de ‘juiste’ lunch tijd is. Of het idee dat je om 16uur niks meer eet omdat het avondeten bijna klaar is…

Merk wanneer je moe word en neem dan ook een pauze. En ga dus niet eerst nog even snel de rommel opruimen of de was aanzetten voordat je eindelijk kunt gaan zitten. Want dan is er vast weer iets anders wat jou energie en aandacht vraagt.

Laat je vrije momenten niet ongemerkt volstromen met het lamlendige scrollen door de sociale statusupdates van vage vrienden en totale onbekenden. Zet je telefoon op stil en geniet van de tijd die je gewoon echt hebt.

En bouw aan je vertrouwen.

Het zijn kleine momenten waarin je op een eenvoudige manier zorgzaam bent voor jezelf. Je oefent in het maken van duidelijke keuzes en toont je verantwoording voor hoe jij je voelt en wilt voelen. Hierdoor versterk je de verbinding met jezelf en weet je steeds beter wat je nodig hebt om je goed te kunnen voelen. En bouw je aan je vertrouwen om ook buiten huis te doen wat werkt voor jou energie, plezier en rust.

 

Leave a Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.