Ontevreden, onvrede, niet tevreden, Leefstijl inspiratie, Wenske Pasman, coach, supervrouwen

Niet tevreden hoe het gaat? Zo creëer je een nieuwe opening

(dit blog verscheen eerder op Inspirerend Leven)

Heel vaak als we vinden dat iets niet gaat zoals we graag zouden willen of als een voornemen niet slaagt, krijgen we daar allerlei negatievere emoties en gedachten over. Je voelt je moedeloos en verdrietig als je energie zomaar ineens verdwenen is. Je vindt jezelf stom omdat je alweer bent blijven hangen voor de tv, terwijl je je had voorgenomen om op tijd naar bed te gaan. Of je raakt gefrustreerd en gestrest als de middag al bijna voorbij is maar je werk nog lang niet klaar.

Je richt je volledig op dat moment of die situatie waarover je ontevreden bent en wilt uit alle macht dat het anders was. Beter, fijner, mooier maar niet zoals het nu is. Hiermee heb je een houding van weerstand. Dat is best te begrijpen. Alleen kom je er niets verder mee omdat jij je letterlijk verzet. Het geeft je juist extra stress en spanning en kost veel van je energie.

Wees nieuwsgierig

Maar je kunt jezelf eenvoudig los maken uit deze kramp en een opening creëer voor nieuwe mogelijkheden. Alleen door gebruik te maken van de energie van nieuwsgierigheid.

Dit is hoe dat werkt:

Elke keer als je negatieve gedachten ervaart of je ontevreden voelt, verander je jouw houding naar nieuwsgierigheid. En dan bedoel ik de nieuwsgierigheid als van een onbevangen kind wat zich verwondert over alles en zich voortdurend afvraagt waarom iets is zoals het is.

Om je op weg te helpen kun je beginnen met een willekeurig object waar je blik opvalt. Voor mij is dat een muis van de computer. Ik weet dat het een muis is en daar kun je het simpelweg mee afdoen. Maar er is zoveel meer te zien als je echt nieuwsgierig bent. Deze heeft bijvoorbeeld een opvallend lang snoer om te verbinden met de computer. Hij is zwart met grijs en ligt op het bureau. Wie heeft er ooit bedacht dat een muis er zo uit zou moeten zien? En het een muis genoemd? Waarom dat langere snoer? Grappig dat ik weet dat die snoertjes normaal korter zijn. Wanneer noemen we iets eigenlijk normaal? En ja, we hebben het nog steeds over die muis op mijn bureau.

Open je blik en je ziet meer

Nieuwsgierigheid geeft je een open blik. Het laat je dingen zien, die je eerst niet zag. Het geeft je een onderzoekende houding waardoor jij je openstelt voor het verhaal achter het eerste oordeel.

Wees nieuwsgierig naar jezelf. Naar je gedachten en gevoelens. Speciaal voor die emoties die je eigenlijk niet wilt hebben en waar jij je tegen verzet. Er is zoveel meer in het verhaal dan alleen dat ene moment. En wanneer je dat ontdekt, ontstaat er begrip en openheid. Het brengt de rust vanwaaruit je ontspannen verder kunt kijken naar een wending in de richting van wat je werkelijk graag wilt.

Ben jij nieuwsgierig naar jezelf? Met de behoeften scan word jij je meer bewust van je lichaam en herken je wat jij nodig hebt om goed voor jezelf te kunnen zorgen. Je kunt de Herken Wat Jij Nodig Hebt -behoefte scan hier gratis downloaden.

Leave a Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.