ons leven in 152 items, Wenske Pasman, life design, coach

Ons leven in 152 items

152 items.
Dat is het aantal wat de omvang van onze huisraad aangeeft. Dozen met ‘kitchenware’ en een label ‘fragiel’, bankstellen, onze keukentafel, een jongensfiets. Dozen met op de vrachtbon een financiële waarde van 0,00 dollar maar voor ons onbenoembaar waardevol zijn.

152 +1 als je de lelijke designlamp meetelt die mijn man op het laatst toch wilde meenemen.

Wat ik geleerd heb de afgelopen drie weken;

Opruimen, sorteren, wegdoen en meenemen is zoveel meer dan het verplaatsen van spullen. Het is een fysiek én emotioneel proces dat vragen oplevert, inzicht geeft en ruimte creëert. Een proces waarin letterlijk je leven even door je handen gaat. Je opnieuw betekenis kunt geven aan wat is geweest. En opnieuw, of helderder invulling kunt geven aan wat er komen gaat. Als je hier meer mee wilt doen kan ik je van harte het boek Huis & Ziel aanraden. Het is geschreven door Nina Elshof, mijn moeder en het heeft de juiste combinatie van praktisch en spiritueel.

Als je het graag zelf wilt doen; geef jezelf dan de tijd die je daarvoor nodig hebt. Als je het graag snel wilt doen, vraag dan om de hulp die je daarbij kunt gebruiken. Tussentijds veranderen van je aanpak kan altijd. Maar het verwarren of anders combineren van deze twee opties is hét recept voor stress, drama en heel veel spijt achteraf.

Minder is zoveel meer. We hebben de neiging om ons te omringen met spullen, met diploma’s, erkenningen, met mensen, kleren, meer volgers, likes en reacties, met leuke uitjes, abonnementen, noodzakelijke verplichtingen en slimme dingen die ons verlichten van die verplichtingen.

Ons huis is leeg. Het echoot in de kamers. We voetballen in de keuken, zitten met z’n drieën op een bank voor twee en slapen op geleende luchtbedden. En ik voel ruimte en diepe tevredenheid met dat wat er altijd is maar zo makkelijk in de ruis van onze drukke bestaan verdwijnt; aandacht en verbondenheid. Voor en met de mensen die me echt, echt lief zijn. Met de mensen waarmee ik een deel van mijn leven ben opgetrokken, de plekken die in me geheugen zijn gegrift, de verhalen die ik voor altijd bij me draag.

Goed genoeg is een zegen en jijzelf hebt alles om daarvoor te kiezen.


Leave a Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.