Je voorkeuren veranderen, net als de seizoenen

Het vallen van de bladeren, vroeger donker en koude handen op de fiets; de zomer is overgegaan in de herfst en de winter is soms al voelbaar in aantocht. We verzetten de klok en draaien de verwarming hoger maar verder is de verandering van het seizoen een volkomen vanzelfsprekend gegeven waar we zonder al te veel weerstand in meegaan. Maar als jouw voorkeur voor je groene smoothie veranderd in een boterham met roomboter en pindakaas, dan is het opeens veel moeilijker om hier in mee te gaan!

Ik ontmoette haar tijdens een coachingssessie. Een intelligente vrouw die het moederschap combineert met haar onderneming en bewust bezig is met haar gezondheid. Ze eet veel groenten en fruit en drinkt elke dag een groene smoothie. Deze leefstijl kostte haar tot nu geen extra moeite maar de laatste tijd worstelt ze enorm met die dagelijkse smoothies. Ze ziet er tegen op om ze te maken en ze smaken haar niet meer. Eigenlijk baalt ze hier behoorlijk van want ze was juist zo goed bezig!

De verandering van de seizoenen is voor ons gewoon alleen de verandering van onze voorkeuren ervaren we als een tekortkoming in het ideaal van de gezonde leefstijl.

De vrouw in dit voorbeeld  beschikt over voldoende wilskracht om zich te verzetten tegen haar veranderde voorkeur en de smoothie met veel tegenzin naar binnen te werken. Alleen geloof ik niet dat dit op een plezierige manier werkt voor haar gezondheid, laat staan haar geluk. Gelukkig kun je altijd kiezen.

 

Ze kan er ook voor kiezen haar voorkeuren te volgen, de dagelijkse portie koude, groene smurrie voor gezien te houden en te onderzoeken naar welke gezonde invulling haar voorkeur wel uitgaat. Dit kan al zo eenvoudig zijn als het simpelweg opwarmen van de groente smoothie om het te eten als soep. Ik noem maar een idee ; )
Want net als dat je met de komst van kouder weer je zomerse outfits verruilt voor een dikkere jas en warme schoenen, veranderd je voorkeur voor frisse, lichte gerechten naar stevige, voedzame maaltijden die je verwarmen.

 

Jouw persoonlijke voorkeuren zorgen ervoor dat jij precies dat eet of doet wat je lijf opdat moment het beste kan gebruiken om goed te kunnen functioneren.

Alles aan je lijf en je omgeving is voortdurend in beweging waardoor je voorkeuren voor bijvoorbeeld voeding soms of vaker veranderen. Natuurlijk kun jij je hier tegen verzetten maar dan ga je in tegen het systeem dat juist jouw gezondheid en gevoel van geluk ondersteunt! Door te luisteren naar de wijsheid van je lichaam kun je ook samenwerken met je lijf zodat zij haar werk optimaal kan uitvoeren en jij je krachtig en gezond voelt.

Voor de vrouw die ik sprak was dit een eye opener. Ze ging opgelucht naar huis met het inzicht dat ze niet zo streng meer hoefde te zijn voor haarzelf.
Neem je tijd om stil te staan bij de verandering van het seizoen. Een moment om te schakelen van het snelle ritme van de zomer naar de energie die past bij de komende maanden en probeer opnieuw aan te sluiten bij het leefritme en de voorkeuren die voor jou daarbij passen. Doe dit bij elke (kleine) verandering in je leven om verbinding te houden met je persoonlijke leefstijl formule zodat je invulling kunt blijven geven aan je behoeften op een manier die op dat moment het beste bij jou past.

In mijn boek ‘Jouw Leefstijl Formule’ lees je meer over je voorkeuren en de werking daarvan voor jouw energie en welbevinden.

 

Buiten keert naar binnen,
zonnestralen verbeeld in kaarslicht,
luchtig omhuld met warmte,
snelheid vertraagt,
licht en helder stevig gevuld
geborgen, comfortabel en stil.

                                       ~ Wenske Pasman

 

 

 

4 Comments

 1. Ada Wennemers

  Hallo Wenske,

  Het is jammers als je je artikel deelt op FB het plaatje verdwijnt, deze is juist zo pakkend. Misschien heb je wat aan deze feedback

  Succes Ada

 2. Ada Wennemers

  Mooi inzicht, heb hier echt wat aan. Voel ook andere behoeftes nu wat betreft mijn eetgewoonte.
  Ik heb het bericht gedeeld op mijn fb pagina.

Leave a Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.