Dit is hoe het leven makkelijker wordt, Wenske Pasman, vlog,

Ik weet niet hoe het leven ‘werkt’ maar dit is hoe het makkelijker wordt;

Soms voelt het echt alsof ik me door het leven heen pruts. Ik weet nog steeds niet hoe het ‘werkt’. Maar wat ik wél weet is dit;

Het werkt om steeds en in alles terug te komen bij mezelf. Bij mijn behoeften en van daaruit keuzes te maken en mijn volgende stap te bepalen. Los van hoe het hoort, van tradities en gewoontes en hoe we bedacht hebben dat het leven werkt.

 
Want wat het leven je ook brengt, wat het leven je ook geeft. Het komt altijd bij jou terug.

Hoe beter je voor jezelf zorgt, hoe beter je in je vel zit, hoe meer aandacht je voor jezelf hebt; hoe beter jij het leven ook aankunt.

 
Dit klinkt heel zwaar. Gelukkig gaat het leven grotendeels van de tijd gewoon zijn gangetje. Maar er zijn genoeg momenten waarop het je letterlijk bij de strot grijpt en jij het aan moet gaan. En dat kun je ook als je altijd goed voor jezelf zorgt.
 
Er zijn genoeg mensen die het ogenschijnlijk allemaal voor elkaar hebben. Waarvoor het hele idee zoals we het leven traditioneel van 9 tot 17 bedacht hebben, lijkt te werken. Een mooi huis, allebei een noemenswaardige baan, kindjes (een jongen en een meisje, natuurlijk!) netjes gekleed naar de opvang, boodschappen worden in de keuken bezorgd door de Appie en een bijna onzichtbare poetsvrouw houd het huis in perfecte staat. Het ziet er precies zo uit als het ‘hoort’ en het kan jaloersmakend geweldig ogen. Maar zijn zij echt gelukkig? Leven die mensen echt bewust hun leven? Of grijpen ze avonds voor Netflix naar de tablet en bestellen online een nieuwe bank om de leegte te vullen?
 
Dit bedachte ‘9 tot 17’-levenswijze lijkt zo makkelijk.
Maar is dat ook zoals je voelt dat het leven werkt? Zoals jij je leven wilt leven? Volgens mij niet.
 

Ik denk en ervaar dat hoe meer jij jezelf bent; hoe dichter je bij jezelf staat; hoe makkelijker het wordt.

 
Hoe makkelijker het word om keuzes te maken die bij jou passen.
Om vriendschappen te beëindigen die jouw aandacht niet meer waard zijn.
Om afstand te nemen van familiegewoontes waar jij niet mee verder wilt.
Dan kun je zonder schuldgevoel, belemmerende gedachten over ‘zo hoort het’ of ‘ik moet eigenlijk…’ loslaten wat niet meer bij jou past. Omdat je toetst bij jezelf en ervaart wat werkt voor jou. Omdat je ongehinderd kunt voelen wat jij op dat moment het beste kunt doen of nodig hebt.

Er is nog steeds veel wat ik niet begrijp van het leven.

Waarom zijn er die alles verwoestende aardbevingen?
Waarom zijn er volwassenen die kinderen zo slecht behandelen?
Waarom zijn er zulke stompzinnige leiders die elkaar als kleine kleuters kleineren?
Waar zijn we in vredesnaam allemaal mee bezig??
Dat snap ik werkelijk niet.
 
Maar wat ik wel weet is dat hoe dichter ik bij mezelf blijf, hoe meer ik aan mezelf toets; hoe meer ik kan geven, hoe meer ik kan betekenen voor de mensen waarvoor ik écht wat wil betekenen en hoe duidelijker de rest langzaam wordt.
 
Zorg goed voor jezelf, Supervrouw.
Blijf bij jezelf.
Heb aandacht voor jezelf.
En voel, voel, voel wat jij nodig hebt om je goed te voelen.
Het begint en komt terug bij jou. En daar komt de rest allemaal uit voort.

Je bent geweldig!

Leave a Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.