valkuilen, valkuilen overkomen, coach, life design, Wenske Pasman

Een meer creatieve manier om over valkuilen te stappen

Ik ben een denker. Ik vind het heerlijk om te overdenken en bedenken. Om in mijn hoofd beelden te boetseren en situaties te schetsen, zinnen te formuleren en een nieuw blog te schrijven. Het mooiste moment is wanneer het allemaal ‘klikt’. Als de realiteit samenvalt met een nieuw inzicht en zo een andere mogelijkheid creëert die werk en leven makkelijker, plezieriger en -ja- ‘beter’ maakt.

Beter voor mezelf, voor de mensen die me lief zijn, de mensen die me daarom vroegen en beter voor jou, als je wilt. En misschien van daaruit, beter voor de mensen en de wereld in het hele geheel. Dat laten klikken, dat is mijn happy place en ik beschouw het als een geweldige vaardigheid.

Maar het is ook een valkuil. De valkuil waarin ik aan het denken blijf en nooit tot het werkelijk realiseren kom. Waarin de gedachten in mijn hoofd blijven dwalen, misschien als uitgeschreven ideeën het papier van een van mijn vele notitieboekjes behalen, maar nooit een fysieke gestalte krijgen. Nooit tot dat punt komen waarop ze werkelijk bijdragen aan dat Beter, in welke vorm dan ook.

Het is pijnlijk, frustrerend en confronterend om door jaren van notities te bladeren en te zien dat je ondanks je goede bedoelingen en inzet, bent blijven steken op enkel een hoopvol begin.

Maar er zit hoop in de momenten waarop het het hardst wringt

Dit is hoe het werkt;

Uitzoomen; zie het bredere landschap van jezelf op dit moment en de visie die je voor jezelf voor ogen hebt.

Klik

Inzoomen;welke eigenschap van mezelf hindert mij om te bereiken wat ik wil?” (note: dit gaat om jou lieverd en nooit om de uiterlijke omstandigheden!) Het herkennen en benoemen van een valkuil -we hebben er echt wel meer dan één- geeft je een nieuw inzicht. Het inzicht wat opeens het gat verklaart tussen het streven naar jouw definitie van succes en het werkelijk be-leven ervan.

Klik

Uitzoomen; met dat gat nu helder voor ogen kun je onderzoeken welke kwaliteit jijzelf bezit of wat je nog nodig hebt om dat gat te overstijgen of te dichten.

Klik

En actie; Het antwoord daarop geeft je een nieuwe mogelijkheid om over je eigen valkuil te stappen, uit je eigen ratrace te komen en het anders, beter te doen.

Voor jezelf, voor de mensen om je heen en misschien, ja hopelijk, van daaruit voor het grotere geheel.

 

Leave a Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.