gezond en gelukkig leven, Wenske Pasman, energie inspiratie, supervrouwencoach

Een gezond en gelukkig leven? Dit is waar het mee begint

Een gezond en gelukkig leven

Je hebt vast een beeld van hoe dat eruit zou moeten zien. Ik wil je een nieuw perspectief geven voor het beeld wat je nu al hebt. Een meer persoonlijke en ook praktischer manier.

Want het is iets geweldigs groots; een gezond en gelukkig leven. Maar hoe zorg je dat dat past in de realiteit van je dagelijkse, drukke leven? Hoe combineer je dat met alle rollen die je vervult? Met alle kleine dingen die je even moet doen?

Het was een vraag die voor mij op een belangrijk moment in mijn leven de hoofdrol speelde.

Ik was 27 jaar. Moeder van een jonge baby. Gelukkig getrouwd met mijn jeugdliefde en samen woonden we in een heerlijk huis. En ik was compleet opgebrand. Al mijn energie was op. Ik voelde me eindeloos vermoeid en ik zat in een diepe burn-out.

Dus wat doe je dan als ondernemende, zelfstandige vrouw? Je gaat opzoek naar de oplossing voor je vermoeidheid. Opzoek naar het antwoord op al je vragen. Hoe, waar, wat kan ik doen om me beter te voelen? Opzoek naar de ultieme invulling voor een gezond en gelukkig leven, naar de energie, rust en het plezier waar het nu zo aan ontbrak.

 

Dat was precies wat ik deed en mijn zoektocht begon behoorlijk exotisch.

De eerste therapeut die ik ontmoette vroeg me ‘Geloof jij?’ ‘Ja, ik geloof wel dat er meer is…’ antwoordde ik twijfelend. ‘Kijk, dat is het verschil’ zei hij ‘Jij gelooft en ik weet.’ Ai…

Ik kwam bij een vrouw die aan lichaamswerk deed. Ze bewoog mijn benen, mompelde spreuken en liet mij van alles opzeggen en doen. Ze legde uit wat ze deed en waarom ze dat deed maar ik begreep er geen snars van. Op welke manier kon ik dit zelf gebruiken voor mijn gezondheid en geluk?

Een voedingsdeskundige beschreef voor mij tot op de gram nauwkeurig wat ik moest eten, hoe vaak en waarom. Maar ik moest elke keer op haar lijstje kijken om te zien hoe het ook al weer zat.

 

Het klonk allemaal op een bepaalde manier zinvol maar toch leek het voor mij niet te werken.

Na een heleboel tips en adviezen verder, kwam ik bij een praktijk die uitblonk in saaiheid. Elke ruimte zag er hetzelfde uit. Witte muren, een standaard bureau, 2 gelijkwaardige zwarte stoelen, luxaflex en een whiteboard met steeds 3 dezelfde kleuren stiften.

De behandelende therapeut had eenzelfde nietszeggende uitstraling. Een grijs jasje, zwarte pantalon en zwarte pumps die al een aantal seizoenen meegingen.

Ik zat daar in de wachtkamer. Met van die stoelen die aan elkaar vastzitten en een keurig stapeltje tijdschriften om de tijd te doden. En ik dacht; ‘dit gaat ‘em niet worden. Ik ben een gevoelsmens. Ik houd van warmte en persoonlijk contact’.

Juist op deze meest on-spirituele, ongezelligste plek ooit, leerde ik iets magisch.

De therapeute vroeg me namelijk bij alles wat ik er zelf van dacht. Ze liet me de meest diepzinnige vragen beantwoorden door het afvinken van meerkeuze vakjes. Ze vroeg me om elk uur een waardering te geven voor hoe ik me voelde op die dag en vervolgens om die waardering te onderbouwen met mijn eigen argumenten.

Het was bijna een zakelijke en rationele aanpak. Maar deze nuchtere benadering, ontdaan van elk ritueel, interpretatie of mening van een ander, bracht mijn denken en mijn gevoel weer samen. Het dichte de kloof tussen mijn hoofd en de rest van mijn lijf. Simpelweg doordat ik gevraagd werd me bewust te worden van wat ik bij mezelf ervoer.

 

Dit is waar heel veel mensen stuk opgaan in hun zoektocht naar een gezond en gelukkig leven.

We zoeken onze antwoorden in het hele spirituele stuk. In het gevoel. We doen aan persoonlijke groei en ontwikkelen ons suf. We leggen ons hele vertrouwen bij het Omniversum en verhullen ons in vaagheden als ‘dit is waarschijnlijk niet het goede moment’ wanneer iets niet mee zit. Of ‘het resoneert niet met mijn energie’ wanneer we eigenlijk gewoon iets niet willen doen.

Het tegenovergestelde kan ook. Dan zoeken we de oplossing in de ratio. We volgen strikt hoe het hoort of wat we moeten doen volgens de nieuwste inzichten. We gaan wegen en meten en vertrouwen op de juistheid van de gegevens van een ander.

In beide gevallen zoeken we ons geluk buiten onszelf. We leggen de verantwoording voor onze gezondheid buiten onszelf. En daarmee missen we het belangrijkste stuk van de hele puzzel; jij.

Gezondheid en geluk komen namelijk niet van buitenaf.
Geluk is niet iets wat je koopt of toevallig overkomt.
Gezondheid is geen optelsom van verschillende losse delen.

 

Als voorbeeld wil ik het verhaal van Hanna Zavarothya noemen;

Hanna woont in Tjernobyl. Na het ontploffen van de vlakbij gelegen kerncentrale werd iedereen geëvacueerd naar veiliger gebied. Maar Hanna wilde niet leven in de hoogbouw woning die haar en de anderen was toegewezen. Ze wilde terug naar haar huis, haar dieren, haar geboortegrond. Ze woont en leeft al jaren in het radioactieve niemandsland rondom de oude centrale. En tot verbazing van mening onderzoeker en beleidsmaker leeft ze daar al veel langer dan voor mogelijk werd gehouden. Langer en gelukkiger ook dan veel van de oude bewoners die niet terugkeerde en hun leven vervolgde op veilige grond ver weg van thuis.

Wat dit verhaal zo mooi laat zien is dit;

Los van elke omstandigheid, ontstaan gezondheid en geluk als eerste vanuit jezelf. Het verbeteren van je energie, je rust en plezier begint als eerste bij jezelf. En om precies te weten wat je nodig hebt om je gezond en gelukkiger te voelen moet je luisteren naar jezelf. Vertrouwen op je eigen-wijsheid.

 

Dat is de manier waardoor ik uiteindelijk herstelde van de burn-out.
Niet door het volgen van een bepaalde voedingstrend, gezondheidshype of de levensvisie van een ander.
Maar simpelweg door te luisteren naar mijn eigen lichaam en haar te geven wat ze nodig had om optimaal te kunnen functioneren.

 

We zijn allemaal mensen. Maar op individueel niveau zijn we anders, uniek, authentiek. Juist dat maakt dat er geen één en dezelfde invulling bestaat voor een manier leven waar we ons goed bij voelen.

Wat er wel bestaat is jouw eigen, persoonlijke manier om invulling te geven aan jouw welbevinden, jouw plezier, jouw energie en gevoel van geluk.

Het begint om stap voor stap de verbinding met jezelf te herstellen.

Om de behoeften van je lichaam, de behoeften van jezelf te herkennen en daar op een persoonlijke manier invulling aan te geven.

Want pas wanneer jij op dit meest basale niveau voldaan bent,
wanneer jij goed in je vel zit,
uitgerust en ontspannen bent en je zeker voelt over de samenwerking met je lijf en geest,
dan ontstaat er ruimte voor verdere groei en heb je energie en geluk over om te delen met de mensen om je heen.

 


Herken je behoeften, Jouw Leeftstijl formule, hoofdstuk, zelfhulpboek, Wenske PasmanWil je meer?

Jouw Leefstijl Formule is het boek dat je wilt lezen! Het geeft praktisch antwoord op de vragen die je hebt. En helpt je jouw eigen manier te vinden voor de energie, plezier en rust die je nu nog zoekt.

Klik voor alle info en bestellen

 

Leave a Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.