De waarde van ongelukkig zijn, leefstijl inspiratie, Wenske Pasman

De waarde van ongelukkig zijn

Ik schrijf en vertel veel over een manier van leven vol energie, moeiteloze ontspanning en simpel weg gelukkig zijn. Maar. Er zijn van die dagen. Of periodes. Waarin dat allemaal eindeloos ver weg lijkt te zijn.

Momenten waarin je je gewoon een beetje of veel ongelukkig voelt.

– Een dag waarin je leven uit niets meer lijkt te bestaan dan wassen, stofzuigen, de wc schrobben. Wetende dat het een never ending story is.

– Een periode van ziekte en verdriet waarbij je naast ziekenbezoek en het afwerken van het bel rondje naar familie met de ‘dit-is-de-laatste-stand-van-zaken’- nieuws, jij gewoon je werk probeert te doen.

– De tijd na een flinke ruzie met iemand die je lief is waarin het verwijt en onmacht nog voelbaar in de kamer is, in je lijf aanwezig is.

– De eerst uren van je menstruatie waarin je lichaam zich van het nodige ontdoet. Inclusief een groot deel van je energie en humor.

– Dat moment waarop je wakker wordt voor een drukke dag en tot in je diepste vezels voelt; ‘dit gaat ‘em niet worden vandaag’…

Dit is voorbij de perfecte #ziemijeensgezondengelukkig zijn beelden op social media. Dit is het echte leven. En dit is waar jij het grote verschil kunt maken voor jezelf, voor jouw energie, rust en gevoel van geluk.

Na regen komt zonneschijn. Het is een hoopvolle gedachte. Het betekent ook dat er na zonneschijn weer regen komt. Ze horen samen. Ik heb midden in flinke regenbuien gestaan. Niet wetende of het ooit zou ophouden. Het voelde verdrietig, deprimerend, frustrerend, eindeloos en uitzichtloos. Maar na alle tranen, worstelingen en ontsnappingspogingen weet ik nu.

Het hoort bij elkaar.

We zien niks in fel licht. We zien niks in diepe duisternis. We hebben het contrast nodig. De tegenstelling is waardoor beide zichtbaar worden.

Ik zie het groter geheel en accepteer de mindere dagen. Niet in een lijdzame manier. (en soms ook wel, hangend op de bank met double chocolate chip cookies) Maar ik werk ermee; dit is het voor nu, voor vandaag. En de weersvoorspellingen zijn gunstig.

Wanneer het tegen zit, dingen moeizaam gaan en jij je alles behalve top voelt, kun je doen alsof alles oké is en proberen om alles zo normaal mogelijk te laten verlopen.

Maar waarom zou je doen alsof het allemaal goed is, als dat voor jou niet zo voelt?

Verzetten kost energie.
Weerstand geeft frustratie.
Ontkennen stemt verdrietig.

Hoogleraar psychologie Dirk de Wachter zegt in de eerste aflevering van Sophie in de Mentale Kreukels;  “De kunst van het leven is het ongelukkig zijn. Er zou heel veel opgelost worden als mensen gewoon ongelukkig kunnen zijn.”

Ware geluk en een gezonde leefstijl bereik je niet door het bestrijden, onderdrukken of het weglopen van die onprettige, moeizamere dagen.

Het begint in het erkennen van hoe jij je voelt.

Vandaar uit kun je kijken waar jij behoeften aan hebt. Misschien wil je rust, een beetje liefde, wat beweging of een voedzame maaltijd. Werk met wat er is en kom jezelf daarin tegemoet.

Ik geloof dat ware geluk en een gezonde leefstijl ontstaan vanuit jezelf. Wanneer jij op het meest basale niveau geestelijk en lichamelijk voldaan bent, kun je overal en in elke omstandigheid je tevredenheid vinden. Ook in heel ongelukkige momenten.

Het is een proces. Ik weet het! Maar het kan ook een geruststelling zijn. Het enig wat je hoeft te doen is accepteren wat er is, rustig blijven ademhalen, in alles goed voor jezelf zorgen en doorgaan met wat je wilt doen op jou manier en tempo.

Dat is hoe je het verschil maakt.

 

Leave a Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.