energie, december, Wenske Pasman, coach

De energie van december

Het is twintig minuten voor sluitingstijd.

Ik sta met een daas gezicht voor het schap met dieetvoeding opzoek naar een lactose vrije traktatie. Mijn brein probeert uit de productaanbevelingen en de informatie op de schap kaartjes een logisch besluit te trekken tot ik de vrouw bij de aanbiedingen bak opmerk. Met gestrekte armen houd ze een trui voor een onzichtbaar persoon om de juiste maat in te schatten. Ze schudt haar hoofd, stopt de trui, in de categorie fout voor kerst, zo goed mogelijk terug in zijn verpakking en pakt zonder verdere metingen een ander in het winkelmandje.

Kennis is macht. Maar dat is het slechts tot het punt waarop het in zo’n hoeveelheid beschikbaar is dat je essentie niet meer kunt overzien. De koekjes zonder lactose en met de helft minder suiker dan zijn dieet variant vind ik in het regulieren koekjes schap.

 

Het is dit weekend dat mijn lijf in volle kracht de tegenwoordige tijd in werd gekatapulteerd.

Midden in de week van afscheidstraktaties, de laatste schooldag en kerstpakketten voor de medewerkers van mijn man’s bedrijf. Mijn bewustzijn en energie hebben moeite om de boel bij te benen en hoofd, hart, handen weer samen te brengen tot een helder functionerend geheel. Wanneer tijdreizen officieel een vervoersmiddel wordt moeten ze nog wel wat op dat gevoel van fragmentatie vinden…

De dubbele chocolade tiffins met biscuit stukjes heb ik weer terug gelegd als ik met het aanbiedingenpakket van twee alles belovende magazines in handen sta. Ik begrijp wat er hier gebeurt. Ik zie het terug in de gezichten om mij heen en hoor het in de woorden die we wisselen bij de kassa als ik uiteindelijk alleen de traktatie afreken.

 

We weten allemaal dat het december wordt.

Dat de feestdagen eraan komen en het einde van een jaar om afronding vraagt. We bereiden ons erop voor, we praten erover en toch voelt het alsof we massaal in een te nauwe transporttube zijn gestapt die ons onder hoge druk langs het licht in de duisternis stuwt om ons pas weer los te laten in de leegte als de hoogte punten voorbij zijn geraasd.

De maand die van nature het moment voor rust en diepe verstilling is, is verworden tot een tetterende commerciële kermis met allerhande tips en ideeën waarin de diepere essentie enkel nog als een zachte echo weerklinkt.

 

De energie van december is van een pure eenvoud en misschien juist daardoor wel zo moeilijk om echt te beleven.

We willen graag samenzijn bij kaarslicht en haardvuur als het buiten donker is. Iemand die je de maat opneemt en met jou in gedachten een extra warme wintertrui breit. En we hebben zeker het verlangen naar een volwaardige invulling van onze behoefte aan liefde, rust en voeding. Maar met de weet van alle keuze mogelijkheden, van gecompliceerde familierelaties en andermans wensen raakt de kern van onze eigen basale behoeften gemakkelijk uit het zicht.

Je hebt niet meer lichtjes nodig. Geen uitgebreider menu, niet meer tijd of dringend een andere jurk.

Je hebt het wel nodig om de drukkende ruis van moeten, vinden en horen te laten gaan en terug te keren naar de realiteit van hier en nu. De lat te laten zaken tot een punt waarop je simpelweg jezelf weer bent. Waar je ademhaling vanuit de buik ontstaat, je hartslag ontspannen klopt in een ritme dat een tijdloos vertrouwen geeft in jezelf, de ander en de beweging van het leven.

Hoe je dat doet?

Het is altijd zinvol om je af te vragen wat voor jou de essentie is en je daar opnieuw mee te verbinden. Maar dat is het helemaal als je ’s avonds laat door de gangpaden van een supermarkt struint opzoek naar de rust die je alleen thuis, bij jezelf kunt vinden.

 


Start bij het begin – Herken wat je nodig hebt

Met de Herken Wat Je Nodig Hebt – behoeften scan ontdekt je direct hoe je het beste voor je energie, plezier en rust kunt zorgen op dit moment.

DOWNLOADEN

 

Leave a Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.