Leefstijlinspiratie, de angel van de ik moet pijn, WenskePasman.nl

De angel van de ‘ik moet’ -pijn.

Ik moet,
Jij moet,
Wij moeten.

We moeten veel, willen nog meer en de tijd lijkt sneller te gaan dan ooit. Hoe maak je keuzes in alle verplichtingen die het leven met zich mee brengt op een manier dat jij je er tevreden over voelt?

De gedachten is dat het vinden van een balans in werk en privé leven al veel druk van het moeten wegneemt. Prioriteiten stellen, duidelijke werktijden en heldere afspraken over het thuiswerken zijn een goed begin. Alleen met deze verdeling ben je er in de praktijk nog niet. Ook ons privé leven is volgepakt met dingen die we moeten en zaken die we graag willen maar inmiddels meer als moeten zijn gaan ervaren.

Zo moet je nog steeds dat boek uitlezen, deze week 2 x sporten (nee, 3x want je hebt vorige week ook over geslagen), donderdag helpen op school, op zaterdag de f-jes heen en weer rijden en tussendoor de boodschappen doen (dit keer moet je echt een lijstje maken), je vriendin terug bellen en vanavond wil je dat programma van afgelopen maandag terug kijken …. Waar komt dit vandaan?

 

De veilige weg.

Vanaf onze geboorte leren we dat we dingen moeten. Afhankelijk van de plek waar je geboren bent, de cultuur waar je opgroeit en de opvoeding die je krijgt leren we bijvoorbeeld dat we ons bord leeg moeten eten of een jas aan moeten trekken als we naar buiten gaan. Deze – soms onuitgesproken – regels gaan over veiligheid en zorgzaamheid die ouders geven aan een opgroeiend kind en dit is prima wanneer er natuurlijk ook voldoende ruimte blijft voor de eigenheid en de behoeften van het kind.

De angel van de ‘ik moet’-pijn die we in ons drukke, grote mensen bestaan ervaren zit hem in het feit dat we vaak nog steeds onze keuzes toetsen aan de norm of regel van een ander. Ik bedoel; je bent inmiddels volwassen en prima instaat om je eigen keuzes te maken maar toch kijk je eerst naar de mensen buiten op straat voordat je besluit of je al dan niet je jas zal aantrekken….. Onbewust kiezen we voor de algemeen geaccepteerde (lees: veilige) weg. Het is een reflex gebaseerd op onze behoeften aan veiligheid en zorgzaamheid zonder dat we ons bewust afvragen of dit wel de juiste invulling van een werkelijk aanwezige behoefte is.

Hetzelfde voor de super smurrie smoothie, de woensdag-is-hardloop-ochtend, links omgedraaide rauwe bio amandelmelk voor in je koffie en de yoga handstand met losse handen. Je wilt graag fit blijven door gezond te eten en voldoende te bewegen. Je denkt hartstikke goed bezig te zijn maar toch voelt het elke keer weer als een gedoe om het allemaal voor elkaar te krijgen. Kwestie van meer doorzettingsvermogen tonen en jezelf wat harder pushen of is dit ook een vorm waarin je vindt dat je iets moet omdat al die andere dat ook zo doen?

 

Doe wat werkt voor jou.

Wat voor de een fantastisch werkt, kan voor een ander net zo goed niet werken. Ze kunnen buiten zonder jas lopen omdat het lente zonnetje zo lekker schijnt, ik ben toch meer een kouwelijk type en rits mijn jas dus nog eens goed dicht om lekker warm te blijven. Er zijn legio mogelijkheden om in beweging te zijn, waarom jezelf verplichten tot die woensdag-is-hardloop-ochtend als je op woensdag liever naar de markt gaat, je sochtends niet vooruit te branden bent en hardlopen helemaal niet jouw ding is? Waarom niet touwtje springen wanneer het jou uitkomt in je eigen achtertuin? Echt, ik noem maar wat ; )

Het maken van keuzes waar jij je tevreden over voelt begint bij het kennen van je eigen behoeften, los wat andere daarvan vinden. Vanuit je eigen behoeften kan je zoeken naar persoonlijke invullingen die niet voelen als moeten.  Het vraagt misschien de nodige moed om het anders te doen dan de anderen maar het levert je zoveel meer op! Doen wat werkt voor jou is niet alleen leuker, fijner en makkelijker. Het is op de lange termijn ook gezonder dan het stress verhogende gevoel van altijd maar moeten en jezelf eindeloos pushen om te voldoen aan een norm of maatstaf buiten jezelf.

Ik moet beperkt maar jouw moed bevrijdt.

Ik schreef er al eerder over; jij kan altijd kiezen en daarmee maak je voor jezelf het verschil.

 

Nu ben ik heel benieuwd naar je reactie! Op welk gebied in je leven ervaar je dat jij nog veel van jezelf moet? Lukt het je om je eigen keuzes te maken, los van wat andere hiervan vinden? Wat helpt jou hierbij het meest?

Deel je ervaring onder dit blog of op facebook. Je krijgt altijd antwoord of reactie van mij terug en jouw verhaal is waardevolle inspiratie voor anderen!

 

Met plezier & waardering,

Wenske Pasman

 

Bewaren

Leave a Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.