leefstijl inspiratie, balans, rust, levenshouding, Wenske Pasman, coach

Balans is een levenshouding. En niet een schema waar jij jezelf inpast

 

We zoeken allemaal naar een vorm van balans in ons leven. Een ideale verdeling van werk, energie, plezier en je dagelijkse leven.

Wanneer je die balans ervaart ben je blij, voel je je goed en kun je oprecht genieten van de moeiteloosheid die je dan ervaart. Tot opeens de ogenschijnlijke balans onderbroken wordt door een of ander ongelukkige iets. Dat moment kent een breedspectrum aan mogelijkheden;

Je weet niet wat je moet aantrekken in de ochtend. Het brood is op. Je kind is ziek. Je baas heeft een rot klus voor je. Je huisdier trekt een modderspoor door de woonkamer.  Er staat een file. Je oma ligt in het ziekenhuis. Het regent. Vuile was naast de wasmand. Er wordt verwacht dan je een extra dienst draait. Jij bent ziek. Je hond is ziek. Iemand van wie je houdt overlijdt.

Ofwel, het echte leven komt je paradijselijke dag binnen vallen. En laten we wel wezen, dat is dagelijkse realiteit.

Wanneer je geprobeerd hebt een beter evenwicht in je leven te realiseren door efficiënter te werken, realistisch te plannen en strakke afspraken te maken met het thuisfront, weet je hoe vermoeiend het kan zijn om die controle te behouden en hoe frustrerend het voelt als het toch allemaal weer anders loopt.

In de praktijk blijkt het managen van onze tijd een opzichzelfstaande klus en daarmee een extra verplichting boven op de rest. Het is ook een illusie dat je op elk aspect van je leven de controle hebt, kunt hebben of zou moeten hebben.

 

Balans is niet een goed gepland schema waar jij jezelf inpast. Echte balans is een levenshouding waarvoor jij steeds opnieuw kiest.

 

Want als je zoekt naar balans in je leven, zoek je dan niet eigenlijk naar de flexibiliteit om bij jezelf te blijven te midden van het leven om je heen? Om mee te bewegen met het leven zonder jezelf kwijt te raken. Te accepteren wat er is zonder er dwars doorheen te willen gaan uit verzet en starheid?

Jouw persoonlijke balans ontstaat wanneer jij je eigen behoeften herkent en daar invulling aangeeft.

Je krijgt meer grip op je eigen evenwicht door keuzes te maken vanuit jezelf op basis van wat die jij belangrijk vindt.

En het ontstaat ook door je bewust te worden van bepaalde eigenschappen, gedachten of gewoontes van jezelf, die jouw energie, plezier en rust ondermijnen.

Dit gaat over kleine, dagelijkse keuzes. En je hebt altijd een keuze!

Het moment waarop jij je nog even vastbijt in je werk en je lunch overslaat, bijvoorbeeld. Waarmee je direct je werk verkiest boven je eigen welbevinden.

Of het moment waarop je toezegt om iemand te zullen helpen, maak je direct een keuze in hoe jij je energie, tijd en aandacht besteed. En in dit geval gaat dat allemaal naar een ander.

En zelfs de keuze of je mopperend en tenenkrommend in de rij bij de kassa staat (en daarmee heel veel energie verspilt aan een omstandigheid die je niet kunt veranderen) Of dat je de rij neemt zoals die is en misschien zelfs een praatje maakt met de andere wachtenden.

Zelfde omstandigheid maar met een verandering in hoe jij daar mee omgaat een totaal verschillende uitwerking op jouw humeur en energieniveau. Je blijft bij jezelf en beweegt mee met wat er is. En dat is het effect van jouw keuze.

 

Leave a Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.